Lav selv beton sofabord

Lav selv beton sofabord


Her kan du læse om hvordan du selv kan lave dit eget beton sofabord. Det er ikke en svær proces, men der kan gå lidt tid med det, da forberedelsen er yderst vigtig. Det er altså vigtigt at man får lavet selve rammen eller forskallingen ordentligt for at få et så godt resultat som muligt. Der er sikkert flere måder og holdninger til, hvordan man kan lave sit eget beton sofabord – her er beskrevet en mulighed:

Du skal bruge følgende:

  1. Østen finer eller melamin plade. Jeg har anvendt melamin plade, som jeg fik byggemarkedet til at skære i korrekte og helt lige mål.
  2. Sort fuge og fugepistol.
  3. Universalbeton 0-4 mm (Købt i Silvan)
  4. Murerspand til 40 liter
  5. Boremaskine med blandebor
  6. Rionet 4mm – jeg har anvent ikke galvaniseret
  7. Flamingoplader 5 cm tykkelse
  8. Afdækningstape
  9. Oxyd farve sort (Købt i XL Byg – oxyd)
  10. Afdækningsplast

Bygning af forskalling/rammen

Jeg har anvendt en melaminplade og fået den skåret i byggemarkedet – selve betonsofabordet skal være 100×100 cm, så jeg fik skåret pladen i 120×120 cm, så der er plads til støtteklodser bagved. Tykkelsen på bordet skal være 4 cm, men bordet må gerne se mere solidt og kompakt ud, så laver en kant rundt om som bliver 9 cm. Det vil være for tungt hvis der fyldes beton op til kanten på 9 cm – så vil vægten bliver tæt på 200 kg – men ved at anvende flamingopladerne så anvendes disse som fyld/beton, dog ikke helt ude ved kanten, som holdes fri ca. 4 cm, som så giver en tykkere endekant.

IMG_1257 IMG_1258 IMG_1259 IMG_1260 IMG_1261 IMG_1262 IMG_1276 IMG_1280

Det er vigtigt at forskallingen er stærk da beton vejer meget og let kan presse forskallingen i stykker, hvis den ikke er solid. Det er dog også vigtig at forskallingen let kan skilles af igen, når denne skal af – derfor har jeg lavet kantforskallingen længere end 100cm, så kan man efterfølgende slå den af med en hammer på det stykke der går udover.

Når alle 4 sider er sat på bunden (som jo bliver toppen) – så kan du med fordel lave en fin fugekant hele vejen rundt og i hjørnestykkerne. Dette gør at du får en fin afslutning, når forskallingen tages af og nøgle bløde kanter. Det er vigtigt at du ikke bare går igang med fugepistolen, men først sætter tape op på begge kanter således at der er ca. 1 cm fri mellem tape, hvor du så kan fuge. Når du har brugt pistolen tager du med en finger og trækker stille og ens hele vejen, så du får en fin fuge. Efterfølgende piller du tape af igen og nu har du en super skarp og lige fuge!


Støbning af betonbordet

Før du går igang med at blande cement så skal du være helt klar med forskallingen – sørg for at den er ren og ingen skidt i, sørg for at din fuge er helt tør, sørg for at dit rionet er klippet af så det passer til forskallingen, sørg for at din ramme er lagt på et plant underlag.

Jeg har anvendt universalbeton og til en ramme på 100×100 cm bruges ca. 4 poser a 25 kg. pr. pose – bemærk min tykkelse på 4 cm men lidt ekstra til selve bordkanten, der er 9 cm. Men køb hellere en pose cement for meget, den kan afleveres igen, hvis du ikke får brug for den. Du kan IKKE stå og mangel cement midt i processen!

Jeg har valgt en murerspand på 40 liter, det burde passe så jeg kan blande betonen i en arbejdsgang og da jeg vil have en sort farve i – så skal det være én arbejdsgang, da jeg ikke kan være sikker på at ramme samme farve igen, hvis jeg blander af flere gange.

Bland beton med vand og når det hele har en grøde så tilsæt oxyd farven. Jeg har tilsat ca. 3/4 af den bøtte jeg købte – hvilket svarer til 0,75 liter. Jeg har brugt ca. 100 kg. beton så ca. 7 % farve. Tilsæt farven til sidst og bland det godt rundt med din boremaskine påsat piskerisset.

Blandingen er nu klar til at blive hældt op i din ramme! Fyld nu rammen op ca. 2 cm og læg rionet på og fyld resten op igen.

Jeg har valgt at have en kant på 9 cm. Men hvis man fyldte op med 9 cm beton, så vil bordet blive alt for tungt så derfor har jeg tilskåret flamingoplader og lagt i midten af bordet. Jeg har holdt 3-4 cm fri ud til selve bordkanten og så hældt beton ned i dette hulrum, som så danner bordkanten,

Hullet i midten af bordet er til en pejseindsats – en opti-myst pej – som er ufarlig da flammerne dannes af vanddampe !

Når du har hældt al cement op i rammen så tag en hammer og bank forsigtigt rundt i kanten, stik fingrene i og prik lidt rundt, tag et lille brædt og træk henover cementen. Det er vigtigt med denne proces, da du således får boblerne ud!

Når du synes du har et fint resultat, så pak forsigtigt rammen ind i plastic. Når du pakker rammen ind i plastic får du en bedre hærdning og styrke i dit beton bord – så det er vigtigt!

Efter 2 dage er betonbordet klat til videre forarbejdning.

IMG_1290

lav selv et beton sofabord

IMG_1283 IMG_1284 IMG_1285 IMG_1286 IMG_1287 IMG_1288 IMG_1289 IMG_1291 IMG_1292


 

 

 

 

 

4886 total visninger, 1 i dag

  

4886 total visninger, 1 i dag

  

Annonce